Kategorie
Przepisy

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki, czyli ziemniaczki z piekarnika to super pomysł na dodatek do obiadu. U nas dzieciaczki wręcz je uwielbiają i zjadają o wiele chętniej niż zwykłe ziemniaki z wody. Gorąco polecam ten szybki i prosty przepis na pieczone ziemniaki, które w towarzystwie sosu czosnkowego smakują genialnie.

Pieczone ziemniaczki – Składniki:

  • ok. 500 g ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju
  • ulubione przyprawy do smaku (u mnie 1 łyżeczka słodkiej papryki + 1 łyżeczka czosnku suszonego)*
  • sól do smaku

*opcjonalnie można ziemniaki oprószyć gotową przyprawą do ziemniaków

pieczone ziemniaki

Przepis na pieczone ziemniaczki:

  1. Ziemniaki obrać z łupinek, dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Następnie pokroić w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm. Wrzucić do miski, dodać olej i przyprawy, dokładnie wymieszać.
  3. Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, a na niego wysypać ziemniaki.
  4. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Wstawić blachę z ziemniakami i piec całość przez ok. 20 minut (do czasu aż ziemniaki będą z zewnątrz zarumienione i chrupiące, a w środku miękkie).
  5. Po upieczeniu podawać z ulubionym sosem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *