Pieczone ziemniaczki, czyli ziemniaczki z piekarnika to super pomysł na dodatek do obiadu. U nas dzieciaczki wręcz je uwielbiają i zjadają o wiele chętniej niż zwykłe ziemniaki z wody. Gorąco polecam ten szybki i prosty przepis na pieczone ziemniaki, które w towarzystwie sosu czosnkowego smakują genialnie.
Pieczone ziemniaczki – Składniki:
- ok. 500 g ziemniaków
- 2-3 łyżki oleju
- ulubione przyprawy do smaku (u mnie 1 łyżeczka słodkiej papryki + 1 łyżeczka czosnku suszonego)*
- sól do smaku
*opcjonalnie można ziemniaki oprószyć gotową przyprawą do ziemniaków
Przepis na pieczone ziemniaczki:
- Ziemniaki obrać z łupinek, dokładnie umyć i osuszyć.
- Następnie pokroić w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm. Wrzucić do miski, dodać olej i przyprawy, dokładnie wymieszać.
- Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, a na niego wysypać ziemniaki.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Wstawić blachę z ziemniakami i piec całość przez ok. 20 minut (do czasu aż ziemniaki będą z zewnątrz zarumienione i chrupiące, a w środku miękkie).
- Po upieczeniu podawać z ulubionym sosem. Smacznego!