Kategorie
Ciekawostki

9 najbardziej niebezpiecznych rzeczy w kuchni!

Istnieją rzeczy w naszej kuchni, których używamy codziennie. Wydaje nam się, że to normalne i nie jest niebezpieczne, a jednak w przypadku kilku rzeczy nieprawidłowe korzystanie z nich niesie ze sobą pewne niebezpieczeństwo dla nas bezpośrednio lub naszej rodziny.

Plastikowe pudełka

W przypadku plastikowych pudełek powinniśmy zachować szczególną ostrożność, wielu producentów stosuje specjalne substancje chemiczne, które mają sprawić, że plastik jest bardziej elastyczny. Nie są to substancje neutralne dla naszego organizmu, dlatego kupując plastikowe pudełka wybierajmy tylko te, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Zlew w kuchni

Resztki z obiadu bardzo często lądują w zlewie, jeśli pozostawimy je samym sobie na dłuższy czas stworzą pożywkę dla bakterii takich jak Salmonella, dlatego dbajmy o to aby zlew pozostawić po zmywaniu czystym i suchym.

Noże kuchenne

Noże kuchenne powinny być zawsze ostre, w przypadku gdy będziemy posługiwać się nożem, który nie jest dostatecznie ostry istnieje duże prawdopodobieństwo, że podczas krojenia np. pomidora ześlizgnie się nam i zranimy się w palec w najlepszym wypadku, a w najgorszym możemy go stracić.

Gąbki

Gąbka kuchenna to idealne miejsce do rozwoju bakterii, jest tam wilgoć oraz resztki jedzenia, które zmywamy z talerzy. Samo płukanie jej nie wystarczy aby zdezynfekować powierzchnię, powinniśmy moczyć ją przez kilka minut w rozcięczonym wybielaczu lub umieścić ją w zmywarce. Dobrym pomysłem jest też bardzo częste zmienianie gąbek np. co 3 dni.

Ręczniki kuchenne

To kolejne idealne miejsce do rozwoju drobnoustrojów. Mamy z nimi kontakt cały czas w kuchni, przed myciem rąk, ścieramy blaty czy wycieramy ręce po myciu. Bardzo łatwo przenieść bakteriie z ręcznika do jedzenia, które podajemy rodzinie.

Kuchenka gazowa

Gaz jest tanim źródłem ciepła do podgrzewania potraw. Ale korzystanie z niego niesie ze sobą pewne niebezpieczeństwo, jest łatwo palny i bezbarwny. Dlatego dbajmy aby nasza instalacja gazowa była regularnie konserwowana i zakręcajmy dokładnie kuchenkę gazową.

Patelnia teflonowa

Niepoprawne korzystanie z patelni teflonowe może nieść ze sobą niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Przegrzany teflon wydziela rakotwórcze i toksyczne związku chemiczne.

Maszynka do mięsa

Każda maszynka do mięsa powinna być dostarczona z dedykowanym popychaczem do niej. Nigdy nie wkładaj palcy do maszyny! Gdy skończysz z niej korzystać dokładnie ją wyczyść z resztek mięsa.

Deski do krojenia

Nigdy nie korzystaj z jednej deski do krojenia mięsa i warzyw. Powinnaś do tego korzystać z osobnych desek, ponieważ surowe mięso może zawierać bakterie, które przedostaną się na warzywa. Pęknięcia w drewnianej desce do krojenia to idealne miejsce do rozwoju bakterii, dlatego jak najszybciej zakup nową deskę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *