Gdy tylko nadchodzi sezon na młodą kapustę, to na naszym stole, jako dodatek do obiadu obowiązkowo pojawiają się surówki z młodej kapusty. Szczególnie uwielbiana jest surówka z młodej kapusty i ogórka. Tak więc zachęcamy do wypróbowania przepisu!
Surówka z młodej kapusty i ogórka – Składniki:
- pół główki średniej białej kapusty – ok. 500 g (waga wraz z głąbem)
- ok. 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 mały pęczek koperku – ok. 3-4 łyżki posiekanego koperku
- 4 średnie ogórki gruntowe – ok. 230 g
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 pełna łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka:
- Z kapusty usunąć zewnętrzne, brzydkie liście i wyciąć głąb. Liście kapusty poszatkować dość drobno (nie grubiej niż 2-3 mm paseczki). Oprószyć kapustę solą, przemieszać, lekko zagniatając dłońmi liście i odstawić na 20 minut, by kapusta zmiękła. Gdyby liście puściły dużo soków, to można kapustę delikatnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, ale z reguły nie jest to konieczne.
- Ogórki obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie zlać soki, które puściły.
- Koperek i szczypiorek posiekać drobno.
- Do poszatkowanej kapusty dodać odciśnięte ogórki oraz koperek i szczypiorek. Dodać oliwę (lub olej), a także łyżkę majonezu, sok z cytryny oraz cukier, sól i pieprz do smaku.
- Odstawić surówkę z młodej kapusty i ogórka na kilka minut, by smaki się przegryzły. Smacznego!