Kategorie
Przepisy

Surówka z młodej kapusty i ogórka

Gdy tylko nadchodzi sezon na młodą kapustę, to na naszym stole, jako dodatek do obiadu obowiązkowo pojawiają się surówki z młodej kapusty. Szczególnie uwielbiana jest surówka z młodej kapusty i ogórka. Tak więc zachęcamy do wypróbowania przepisu!

Surówka z młodej kapusty i ogórka – Składniki:

  • pół główki średniej białej kapusty – ok. 500 g (waga wraz z głąbem)
  • ok. 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 mały pęczek koperku – ok. 3-4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 średnie ogórki gruntowe – ok. 230 g
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 pełna łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka:

  1. Z kapusty usunąć zewnętrzne, brzydkie liście i wyciąć głąb. Liście kapusty poszatkować dość drobno (nie grubiej niż 2-3 mm paseczki). Oprószyć kapustę solą, przemieszać, lekko zagniatając dłońmi liście i odstawić na 20 minut, by kapusta zmiękła. Gdyby liście puściły dużo soków, to można kapustę delikatnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, ale z reguły nie jest to konieczne.
  2. Ogórki obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie zlać soki, które puściły.
  3. Koperek i szczypiorek posiekać drobno.
  4. Do poszatkowanej kapusty dodać odciśnięte ogórki oraz koperek i szczypiorek. Dodać oliwę (lub olej), a także łyżkę majonezu, sok z cytryny oraz cukier, sól i pieprz do smaku.
  5. Odstawić surówkę z młodej kapusty i ogórka na kilka minut, by smaki się przegryzły. Smacznego!
surówka z młodej kapusty i ogórka przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *