Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem to jeden z naszych ulubionych wiosennych dodatków do obiadu. Gorąco zachęcamy do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu.
Młoda kapusta zasmażana – Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty – ok. 500 g
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 200 ml wody lub bulionu
- 1 łyżka soku z cytryny do smaku (lub więcej wedle uznania)
- ok. 200 g boczku wędzonego (u nas parzony)
- 1 łyżka masła
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- mały pęczek koperku
Przepis na młodą kapustę zasmażaną:
- Młodą kapustę pokroić na ćwiartki, głąb usunąć, a liście poszatkować na mniejsze paseczki (takie około 0,5 cm grubości).
- Wrzucić kapustę do garnka i dodać wodę lub bulion. Następnie doprawić solą, pieprzem i cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty bez przykrycia, by olejki eteryczne z kapusty mogły się uwolnić (dzięki temu nie powinna wyjść gorzka).
- Następnie gotować kapustę dalej, ale już pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości. Zajmuje to ok. 8-10 minut. Co jakiś czas należy przemieszać kapustę i pilnować, by nie gotować jej zbyt długo, by nie była zbyt paćkowata. Na sam koniec dodać do smaku sok z cytryny. Ponownie wymieszać zawartość garnka.
- Podczas, gdy kapusta się gotuje, można zabrać się za krojenie boczku. Jeśli ma on twardą skórę, to najpierw należy ją odciąć, a następnie pokroić boczek w niedużą kostkę. Wrzucić go na rozgrzaną patelnię i smażyć, co jakiś czas mieszając przez ok. 7 minut, do czasu aż boczek się zarumieni a tłuszcz wytopi.
- Gdy tłuszcz już się wytopi, to na patelnię wrzucić łyżkę mąki i cały czas mieszając smażyć ją do czasu aż się zarumieni. Kolejno dodać 3 łyżki wody z ugotowanej kapusty i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zawartość patelni (zasmażkę) przelać do garnka z kapustą, wymieszać i zagotować. Na koniec dodać do garnka posiekany drobno koperek i ponownie wymieszać.
- Na sam koniec doprawić jeszcze kapustę do smaku solą i pieprzem (i ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny). Gotować jeszcze na małym ogniu przez 2 minuty. Smacznego!