Kategorie
Przepisy

Jajecznica Gordona Ramsaya!!! – odkąd ją zrobiliśmy, nie robimy już inaczej. Jest przepyszna!

Jajecznicę niby każdy potrafi zrobić. My najbardziej uwielbiamy taką na boczku i cebuli, aczkolwiek jajecznica wg Gordona Ramsaya jest również pyszna, a do tego bardzo delikatna w smaku, puszysta i kremowa. Dzieciaczki ją uwielbiają. Was również zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu, a nie pożałujecie.

Jajecznica Gordona Ramsaya – Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka śmietany creme fraiche
  • kilka łodyżek szczypiorku

Przepis na jajecznicę:

  • Na zimną patelnię wbić jajka i dodać masło. Smażymy na średnim ogniu, mieszając cały czas za pomocą drewnianej łyżki.
  • Na etapie, gdy jajka zaczynąją powoli przywierać do brzegów, to należy ściągnąć patelnię z ognia, lub zmniejszyć płomień na minimalny, cały czas dalej mieszając masę jajeczną. Pozwala to na większą kontrolę nad konstystencją jajecznicy. Gdy jajka zaczną już się praktycznie całkowicie ścinać, należy zdjąć patelnię całkowicie z ognia- taka jajecznica powinna być kremowa i nie za mocno ścięta.
  • Kolejno należy dodać creme fraiche oraz posiekany szczypiorek.
  • Gordon Ramsay zaleca, by jajecznicę doprawić dopiero na koniec solą, bo posolona na początku może wyjść za bardzo wodnista i będzie potrzebować więcej czasu, by osiągnąć idealną kremowość. Również nie zaleca, by jajka mieszać wcześniej w miseczce. Mieszamy je dopiero na zimnej patelni! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *