Kotleciki Szu Szu to pyszne i soczyste małe kotleciki drobiowe, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. To super pomysł na smaczny obiad, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
Składniki na marynatę:
- 1 jajko rozmiar M
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do marynaty
Pozostałe składniki:
- 1 duży podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 700 g
- olej do smażenia
Kotleciki Szu Szu przepis:
- Do jednej miseczki wrzucić wszystkie składniki na marynatę, tj. jajko, mąkę ziemniaczaną, jogurt naturalny, czosnek, paprykę słodką, olej oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać, by powstała jednolita marynata.
- Mięso drobiowe oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek. Osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Kolejno pokroić filety na mniejsze plastry o grubości ok. 1 cm (kroję plastry lekko po skosie). Włożyć mięso do marynaty i odstawić na minimum godzinę do lodówki (można na całą noc). Nstępnego dnia mięso wyciągnąć z lodówki na około 20 minut przed smażeniem.
- Rozgrzać olej (ok. 0,5 cm grubości, by mięso smażyło się w nieco głębszym tłuszczu) i smażyć kotleciki z obu stron na rumiano (na nie większym niż średni płomień, by dobrze usmażyły się w środku). Po usmażeniu odsączyć kotleciki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Smacznego!