Kategorie
Przepisy

Kotleciki Szu Szu

Kotleciki Szu Szu to pyszne i soczyste małe kotleciki drobiowe, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. To super pomysł na smaczny obiad, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

Składniki na marynatę:

  • 1 jajko rozmiar M
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do marynaty

Pozostałe składniki:

  • 1 duży podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 700 g
  • olej do smażenia

Kotleciki Szu Szu przepis:

  1. Do jednej miseczki wrzucić wszystkie składniki na marynatę, tj. jajko, mąkę ziemniaczaną, jogurt naturalny, czosnek, paprykę słodką, olej oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać, by powstała jednolita marynata.
  2. Mięso drobiowe oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek. Osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Kolejno pokroić filety na mniejsze plastry o grubości ok. 1 cm (kroję plastry lekko po skosie). Włożyć mięso do marynaty i odstawić na minimum godzinę do lodówki (można na całą noc). Nstępnego dnia mięso wyciągnąć z lodówki na około 20 minut przed smażeniem.
  3. Rozgrzać olej (ok. 0,5 cm grubości, by mięso smażyło się w nieco głębszym tłuszczu) i smażyć kotleciki z obu stron na rumiano (na nie większym niż średni płomień, by dobrze usmażyły się w środku). Po usmażeniu odsączyć kotleciki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *