Kategorie
Przepisy

Sałatka z selerem konserwowym

Sałatka z selerem konserwowym ze słoika wraz z dodatkiem szynki i ananasa, to jedna z najszybszych sałatek do zrobienia, która często gości na imprezowych stołach pod nazwą „Sałatka Królewska„. Jest prosta i szybka w wykonaniu, dlatego gorąco zachęcamy do wypróbowania poniższego przepisu.

Sałatka z selerem konserwowym przepis

Pewnie części z Was ta sałatka kojarzy się z nazwą Sałatka Królewska, bo pod tą właśnie nazwą można ją najczęściej spotkać. Praktycznie co roku króluje ona u nas na Wielkanoc, jako że jest to sałatka z jajkiem. Robi się ją bardzo szybko, a cała nasza rodzinka bardzo ją uwielbia, dlatego pojawia się ona dość często na naszym stole. Sałatka z selerem konserwowym ze słoika i szynką to również hit na wszelkiego rodzaju imprezach, więc gorąco polecamy ją jako sałatkę na urodziny, imieniny oraz inne okazje. A jeśli szukacie surówki na rodzinny obiad, to w sezonie warta wypróbowania jest surówka z młodej kapusty. Polecamy!

Sałatka z selerem konserwowym – Składniki:

  • pół puszki kukurydzy konserwowej (140 g po odsączeniu)
  • 1 słoik selera konserwowego (170 g po odsączeniu)
  • 1 puszka ananasa w syropie (340 g po odsączeniu)
  • ok. 300 g ulubionej szynki
  • 1 kawałek pora (tylko biała część, ok. 11 cm; ok. 70 gramów)
  • 3 jajka rozmiar M
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub szczypiorek do oprószenia sałatki (opcjonalnie)
sałatka z selerem konserwowym

Przepis na sałatkę z selerem konserwowym:

  1. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, a następnie pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Szynkę również pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Pora pokroić w kostkę, przerzucić na sitko i przelać wrzątkiem. Kolejno przelać zimną wodą i osuszyć na sitku.
  4. Kukurydzę, ananasa i selera odsączyć z zalewy.
  5. Ananasa pokroić w drobną kostkę.
  6. Selera konserwowego posiekać na mniejsze paseczki.
  7. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać 3 łyżki majonezu, wymieszać. Posmakować i kolejno doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut, by smaki nieco się przegryzły. Przed podaniem oprószyć sałatkę posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!
sałatka królewska z selera konserwowego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *