Kategorie
Zdrowie

15 produktów, które warto jeść by pozbyć się bólu stawów

Ból stawów może być spowodowany niedawnym urazem sportowym lub najczęściej może być związany z zapaleniem stawów. Jeśli cierpisz na ból kości lub stawów, z własnego doświadczenia wiesz, że może to być druzgocące i irytujące w codziennym życiu. Mimo że nie udowodniono, że dokładna dieta go leczy, badania wykazały, że niektóre pokarmy i przyprawy pomagają pacjentom – działają jak naturalne środki. Przedstawiam produkty, które po dodaniu do zrównoważonej diety zwalniają z bólu i zapalenia, wzmacniają kości i ogólnie poprawiają codzienne życie.

1. Przyprawy

Poza tym, że nadają naszym potrawom dodatkowego smaku, przyprawy mają wiele zalet. Aby wykorzystać większość swoich właściwości kojących, lepiej wlać je do wody i przygotować z nich gorący lub zimny napój.

  • Szafran lub kurkuma: Działają one jako środki przeciwzapalne i pomagają zmniejszyć objawy zapalenia stawów. Badania wykazały, że crocin, który jest jednym z głównych związków szafranu, wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i antyproliferacyjne i jest skuteczny u osób cierpiących na bóle stawów.
  • Imbir: Badanie wpływu imbiru u osób, które doświadczyły silnego bólu stawu kolanowego, wykazało, że po pewnym czasie 63% pacjentów zgłosiło dużą ulgę w bólu.
  • Czosnek: Czosnek ma cudowne działanie, jeśli chodzi o zapobieganie objawom i chorobom. Jak wynika z badań, oprócz obniżenia ciśnienia krwi i pomocy w chorobach serca, czosnek ma silne właściwości przeciwzapalne i zmniejsza ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów i jej bolesnych objawów.
  • Zielona herbata: Zielona herbata znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających i pobudzających metabolizm. Ponadto zawiera związek zwany polifenolem, który działa przeciwzapalnie i pomaga w łagodzeniu bólu. Inne badania wykazały że zielona herbata zatrzymuje uszkodzenia stawów.

2. Warzywa

  • Nasi rodzice mówili „Jedz warzywa!” przez cały czas i mieli rację. Warzywa są naprawdę dobre dla naszego zdrowia.
  • Szpinak: Jest zarówno smaczny, jak i bogaty w przeciwutleniacze. Jednym z jego związków jest kempferol, który, jak udowodniono, zmniejsza stan zapalny, ból i spowalnia postęp choroby zwyrodnieniowej stawów.
  • Brokuły: Brokuły zawierają sulforafan, który pomaga w łagodzeniu bólu stawów i przyczynia się do zmniejszenia objawów reumatoidalnego zapalenia stawów.
  • Soja: Soja jest również korzystna. Ma niską zawartość tłuszczu i jest bogata w białko oraz błonnik, zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają w zapalnym bólu stawów.
  • Czerwona fasola: Czerwona fasola jest również bogata w błonnik. Zawiera białko, kwas foliowy, żelazo, magnez i potas, które pobudzają nasz układ odpornościowy.

3. Owoce

Powszechnie wiadomo, że owoce zawierają wiele witamin, których pragnie nasz organizm, zwłaszcza nasz układ odpornościowy. Ale jest coś więcej.

  • Winogrona: Ze względu na związek roślinny, który zawierają, zwany proantocyjanidyną, zmniejszają stan zapalny i bóle stawów.
  • Owoce cytrusowe: Powszechnie wiadomo, że nasz organizm pragnie witaminy C, zwłaszcza nasz układ odpornościowy. Pomarańcze, grejpfruty i inne owoce cytrusowe są bogate w witaminę C, która pomaga zapobiegać zapaleniu stawów i bólom stawów.
  • Wiśnie: Wiśnie, a zwłaszcza niesłodzone soki z wiśni, okazały się mieć świetne wyniki u osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów. Badanie na kobietach z tą chorobą wykazało, że po piciu soku z wiśni przez zaledwie 3 tygodnie, poziom markerów zapalnych został zmniejszony, a część bólu również złagodzona.

4. Inne produkty spożywcze

Lista pokarmów, które pomagają w łagodzeniu bólu stawów, nie ogranicza się do owoców, warzyw i przypraw.

  • Ryby i olej rybny: Odmiany tłustych ryb, takie jak łosoś, tuńczyk i pstrąg, oraz ich oleje rybne są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które, jak udowodniono, zwalczają stany zapalne i natychmiast zmniejszają ból stawów. Ich duże ilości witaminy D pomagają również w zmniejszaniu objawów zapalenia stawów i podobnych chorób.
  • Produkty pełnoziarniste: chociaż należy unikać produktów z białego ziarna, produkty pełnoziarniste, takie jak brązowy makaron, płatki owsiane, brązowy ryż i zboża pełnoziarniste, ze względu na ich związki, okazały się obniżać poziom białka zwanego C -reaktywny w naszej krwi. Białko to jest związane z kilkoma chorobami, w tym zapaleniem stawów.
  • Przetwory mleczne o niskiej zawartości tłuszczu: produkty takie jak jogurt, mleko i ser są bogate w wapń i witaminę D, które, jak udowodniono, wzmacniają kości i wzmacniają układ odpornościowy. Są doskonałym dodatkiem do zbilansowanej diety i pomagają w łagodzeniu bólu związanego z osteoporozą i chorobą zwyrodnieniową stawów.
  • Orzechy włoskie, pistacje i migdały: wszystkie orzechy są pożywne, ale orzechy włoskie, pistacje i migdały zawierają naprawdę duże ilości wapnia, magnezu, witaminy E, białka i alfa-linolenów, które wspomagają układ odpornościowy. W szczególności orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają zmniejszyć chorobę zwyrodnieniową stawów i ból reumatoidalnego zapalenia stawów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *