Co roku przygotowujemy na święta różne śledzie. Między innymi pojawiają się śledzie po szlachecku, bo każdy je uwielbia. Dodatek marynowanych grzybów sprawia, że smakują nieziemsko pysznie.
Składniki na śledzie po szlachecku:
- 5 średnich filetów śledziowych a’la Matjas w oleju (lub zwykłych, ale wtedy trzeba dłużej je moczyć)
- 1 mała cebulka
- 50 g grzybów marynowanych
- 4 ogórki konserwowe
- 2 jajka ugotowane na twardo
- natki pietruszki – ok. 1 łyżka posiekanej natki
- 1 czubata łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru do smaku
Przepis na śledzie po szlachecku:
- Śledzie zamoczyć w zimnej wodzie i odstawić na ok. 1,5 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli (lub dłużej moczyć w zależności jak mocno słone śledzie lubicie). Następnie pokroić je na mniejsze paseczki.
- Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek a następnie posiekać w małą kostkę.
- Ogórki również pokroić w małą kostkę, a marynowane grzyby odsączyć z zalewy octowej i drobno posiekać. Tak samo postąpić z cebulą.
- Wszystkie składniki wrzucić do miseczki, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz majonez. Wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ponownie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby śledzie po szlachecku się przegryzły. Gotowe!