Kategorie
Przepisy

Śledzie po szlachecku są hitem każdych świąt. Nie może ich zabraknąć na Wigilię

Co roku przygotowujemy na święta różne śledzie. Między innymi pojawiają się śledzie po szlachecku, bo każdy je uwielbia. Dodatek marynowanych grzybów sprawia, że smakują nieziemsko pysznie.

Składniki na  śledzie po szlachecku:

  • 5 średnich filetów śledziowych a’la Matjas w oleju (lub zwykłych, ale wtedy trzeba dłużej je moczyć)
  • 1 mała cebulka
  • 50 g grzybów marynowanych
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • natki pietruszki – ok. 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru do smaku

Przepis na śledzie po szlachecku:

  1. Śledzie zamoczyć w zimnej wodzie i odstawić na ok. 1,5 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli (lub dłużej moczyć w zależności jak mocno słone śledzie lubicie). Następnie pokroić je na mniejsze paseczki.
  2. Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek a następnie posiekać w małą kostkę. 
  3. Ogórki również pokroić w małą kostkę, a marynowane grzyby odsączyć z zalewy octowej i drobno posiekać. Tak samo postąpić z cebulą. 
  4. Wszystkie składniki wrzucić do miseczki, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz majonez. Wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ponownie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby śledzie po szlachecku się przegryzły. Gotowe! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *