Kategorie
Porady Przepisy

Używasz kostek rosołowych? Lepiej przestań i wyrzuć je do śmieci!


Wielu z nas chociaż kostek rosołowych do zup czy sosów twierdząc, że smak danej potrawy się poprawi i będzie wyrazisty. Jednak warto zmienić te nawyki, ponieważ kostki rosołowe mają bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie, o czym napisałam poniższy artykuł.

Wpływ kostek rosołowych na zdrowie

Systematyczne używanie kostek rosołowych może przyczynić się do wzrostu kilogramów na wadze. Odpowiada za to niezdrowy glutaminian sodu zawarty w tych kostkach. Ponadto może on przyczynić się do pojawienia problemów takich jak: alergia, migreny, nadmierna potliwość czy kołatanie serca. Jest on dodawany także do mieszanek ziołowych, ketchupu, zup oraz sosów w proszku, soli czosnkowej i wielu innych produktów.

Ponadto nadmiar sodu i soli zawarty w kostkach rosołowych i kolorowych słonych ziarenkach odpowiada za podwyższenie ciśnienia krwi oraz zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka.

Oczywiste jest to, że użycie jednej kostki nie jest szkodliwe, jednak w praktyce bardzo często zdarza się, że używamy ich zdecydowanie więcej.

Co zawierają kostki rosołowe?

  • guanylan disodowy – wywołuje bóle głowy
  • utwardzone tłuszcze roślinne – odpowiedzialne za powstawanie miażdżycy
  • inozynian disodowy – odpowiedzialny za bóle głowy, nudności, bezsenność, zesztywnienie ramion oraz karku
  • tłuszcz palmowy – podnosi poziom złego cholesterolu we krwi, okłada się jako tkanka tłuszczowa
  • karmel amoniakalny – powoduje problemy z jelitami
  • barwniki – wywołują nadpobudliwość, choroby wątroby oraz żołądka, problemy z płodnością
  • glutaminian monosodowy – odpowiedzialny za zaostrzenie astmy, bóle głowy, otyłość oraz niestrawność

Składniki na domowe kostki rosołowe

  • 60 g pora
  • 200 g selera
  • 600 g marchewki
  • 200 g cebuli
  • 250 g pietruszki
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka pietruszka
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych

Jak przygotować domowe kostki rosołowe?

Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na patelni. Pozostałe warzywa obrać i pokroić w kostkę. Dodać je do cebuli i dusić pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, dodać do nich przyprawy i wymieszać. Dusić jeszcze chwilę. Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Następnie powstałą masę przełożyć do foremek na kostki lodu i zamrozić. Kostki przełożyć do woreczka i trzymać w zamrażarce. I gotowe! Możemy ich używać zamiast tych kostek rosołowych, które kupujemy w sklepie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *