Wielu z nas chociaż kostek rosołowych do zup czy sosów twierdząc, że smak danej potrawy się poprawi i będzie wyrazisty. Jednak warto zmienić te nawyki, ponieważ kostki rosołowe mają bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie, o czym napisałam poniższy artykuł.
Wpływ kostek rosołowych na zdrowie
Systematyczne używanie kostek rosołowych może przyczynić się do wzrostu kilogramów na wadze. Odpowiada za to niezdrowy glutaminian sodu zawarty w tych kostkach. Ponadto może on przyczynić się do pojawienia problemów takich jak: alergia, migreny, nadmierna potliwość czy kołatanie serca. Jest on dodawany także do mieszanek ziołowych, ketchupu, zup oraz sosów w proszku, soli czosnkowej i wielu innych produktów.
Ponadto nadmiar sodu i soli zawarty w kostkach rosołowych i kolorowych słonych ziarenkach odpowiada za podwyższenie ciśnienia krwi oraz zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka.
Oczywiste jest to, że użycie jednej kostki nie jest szkodliwe, jednak w praktyce bardzo często zdarza się, że używamy ich zdecydowanie więcej.
Co zawierają kostki rosołowe?
- guanylan disodowy – wywołuje bóle głowy
- utwardzone tłuszcze roślinne – odpowiedzialne za powstawanie miażdżycy
- inozynian disodowy – odpowiedzialny za bóle głowy, nudności, bezsenność, zesztywnienie ramion oraz karku
- tłuszcz palmowy – podnosi poziom złego cholesterolu we krwi, okłada się jako tkanka tłuszczowa
- karmel amoniakalny – powoduje problemy z jelitami
- barwniki – wywołują nadpobudliwość, choroby wątroby oraz żołądka, problemy z płodnością
- glutaminian monosodowy – odpowiedzialny za zaostrzenie astmy, bóle głowy, otyłość oraz niestrawność
Składniki na domowe kostki rosołowe
- 60 g pora
- 200 g selera
- 600 g marchewki
- 200 g cebuli
- 250 g pietruszki
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki lubczyku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 4 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka pietruszka
- 1 łyżeczka koperku
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
Jak przygotować domowe kostki rosołowe?
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na patelni. Pozostałe warzywa obrać i pokroić w kostkę. Dodać je do cebuli i dusić pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, dodać do nich przyprawy i wymieszać. Dusić jeszcze chwilę. Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Następnie powstałą masę przełożyć do foremek na kostki lodu i zamrozić. Kostki przełożyć do woreczka i trzymać w zamrażarce. I gotowe! Możemy ich używać zamiast tych kostek rosołowych, które kupujemy w sklepie.