Kategorie
Porady

Jak przechowywać mięso w lodówce

Ze względu na duże ilości białka oraz wody, mięso stanowi doskonałą pożywkę dla drobnoustrojów. Jest jednak kilka ważnych szczegółów, które pomogą nam w zapobieganiu zbyt wczesnego psucia się mięsa.

Nie przechowuj mięsa w zafoliowanych opakowaniach. Od razu po przyniesieniu ze sklepu wyjmij mięso z plastikowego opakowania, nasmaruj olejem, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki. W ten sposób możesz je przechowywać nawet 3 dni.

Mięso mielone przechowuj najkrócej – maksymalnie kilka godzin, a najlepiej wykorzystać je od razu po zmieleniu. Najdłużej w lodówce przebywać może wołowina – maksymalnie do 4 dni.

Trwalszym sposobem przechowywania mięsa jest jego mrożenie. Mięso mielone można przechowywać w ten sposób do 3 miesięcy. Wołowina nadaje się do spożycia nawet do roku od momentu zamrożenia. Pozostałe gatunki mięsa można zamrozić na kilka miesięcy.

Wołowinę, cielęcinę oraz dziczyznę można również zabezpieczyć przed popsuciem w inny sposób, jednakże wymagający dodatkowych składników. Mięsa te można np. zalać kwaśnym mlekiem, serwatką lub maślanką. Ważne jest, by mięso było całkowicie pokryte płynem. Wierzch naczynia, w którym znajduje się mięso powinno się obciążyć talerzykiem. Tak zakonserwowane mięso można przechowywać ok. 3-4 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *