Kategorie
Ciekawostki

8 najlepszych zamienników soli

Sól niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Odpowiada przede wszystkim za nadciśnienie krwi, które w dalszej fazie może wywołać poważne choroby krążenia. Jednak osoby uzależnione od soli nie będą mogły się z nią rozstać, gdyż daje jedzeniu unikalny smak. Ile jest zamienników soli i czy smak będzie ten sam?

Pierwszym zamiennikiem jest z pewnością chili w proszku. Jest to ostra przyprawa, która dodatkowo zawiera składniki odpowiadające za szybsze trawienie. Potrawy będą miały ostrzejszy smak i wystarczy tylko szczypta by go wydobyć.

Bazylia – każdy prawdopodobnie je ma w kuchni, jej smak jest lekko pieprzny i intensywnie ziołowy. Przede wszystkim stosuje się ją w kuchni włoskiej, czyli do makaronów czy pizzy. Oprócz tego niesamowicie podkreśli smak sałatek. Można ją hodować w doniczce na parapecie w mieszkaniu.

W przypadku gdy masz problem z ostrymi rodzajami papryk, możesz wykorzystać te zwykłe papryki, które mają zazwyczaj słodkawy smak a przy tym unikniesz pikanterii. Dlatego najlepiej słodka paprykę jest zmieszać z jogurtem, który można podawać z pieczonymi ziemniakami.
Jak powszechnie wiadomo, mięta ma wiele właściwości. Można ją pić jako napar, zamiast herbaty lub po prostu dodawać jako przyprawa do potraw słodkich czy słonych. Dlatego można ją dodać do makaronów czy sałatek. Spróbuj dodać ją do marchwi czy innych warzyw, smak będzie zupełnie inny.

Gdy jest pora, sięgnij po koperek. Wyrasta on bezpośrednio z szypułki cebuli i ma łagodniejszy od niej smak. Można go dodać do tłuczonych ziemniaków lub białego twarożku i nałożyć na chleb. Oprócz tego doskonale się sprawdza jako dodatek do dań z drobiu. Nie można przesadzać z temperaturą, gdyż wtedy traci swoje właściwości.

Kolejnym zielonym przedstawicielem jest rozmaryn, który niektórym może przypominać igiełki sosny. Jest to idealny dodatek do dań mięsnych, a przede wszystkim jagnięciny. Ponadto możesz go dodać do ziemniaków czy posypać nim pizzę a nawet dodać do różnego rodzaju sosów. Jest to zioło o intensywnym smaku i zapachu tak jak tymianek, więc trzeba uważać, by nie przesadzić.

Gałka muszkatołowa jest używa a w szczególności do dań słodkich i przy okazji do ciast, lecz nie oznacza to, że nie można jej dodawać do innych potraw. Doskonale pasuje do białych sosów czy zupy ziemniaczanej. Zredukujesz przy okazji ilość dodawanej soli.

Kurkuma z pewnością pozwoli Ci wyeliminować sól jako dodatek do ryżu. Zmienia jego smak a i przy okazji kolor, dzięki całe danie lepiej wygląda. Jego smak jest gorzki, więc nie dodawaj go zbyt wiele.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *