Guacamole to pyszna pasta z awokado z dodatkami. Super się sprawdza jako pasta na kanapki, czy jako dip do nachosów lub jako dodatek do rożnych przekąsek na imprezę. Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu.
Guacamole – Składniki:
- 1 średnie, dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 mały, słodki pomidor – ok. 110 g
- 1/4 małej czerwonej cebuli – ok. 25 g
- 1 płaska łyżka posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
- sól do smaku
Przepis na guacamole:
- Cebulę obrać, a następnie pokroić w małą kosteczkę.
- Kolendrę lub natkę pietruszki drobno posiekać.
- Pomidora pokroić w małą kostkę o boku ok.0,5 cm.
- Awokado przekroić na pół. Usunąć pestkę, a miąższ wydrążyć za pomocą łyżeczki.
- Kolejno rozgnieść go za pomocą widelca. Dodać 1 łyżkę soku z limonki, 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (lub bardzo drobno posiekany), cebulkę, listki posiekanej kolendry (lub natkę pietruszki) oraz pomidora.
- Wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą. Smacznego!