Kategorie
Przepisy

Krakersy z pastą z awokado

Jeśli planujecie imprezę i szukacie szybkich przekąsek, to gorąco polecamy krakersy z pastą z awokado, czyli krakersy z guacamole. Zamiast krakersów można użyć nachosów.

Składniki:

  • ok. 12 krakersów lub ok. 20 nachosów
  • 1 średniej wielkości awokado, koniecznie dojrzałe i miękkie
  • 1 łyżka soku z limonki lub z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/4 małej czerwonej cebuli – ok. 25 g
  • 1 mały, słodki pomidor np. malinowy lub śliwkowy – ok. 110 g
  • 1 płaska łyżka posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • sól do smaku

Przepis na krakersy z pastą z awokado:

  1. Najpierw przygotować pastę z awokado. W tym celu należy awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ wydrążyć za pomocą łyżeczki. Przełożyć do miseczki i rozgnieść awokado za pomocą widelca.
  2. Dodać sok z limonki, posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę czerwoną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Kolejno dodać pokrojonego w małą kosteczkę pomidora oraz posiekane listki kolendry.
  4. Doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać.
  5. Na każdego krakersa nałożyć za pomocą łyżeczki porcję guacamole (pasty z awokado) i przekąska gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *