Jeśli planujecie imprezę i szukacie szybkich przekąsek, to gorąco polecamy krakersy z pastą z awokado, czyli krakersy z guacamole. Zamiast krakersów można użyć nachosów.
Składniki:
- ok. 12 krakersów lub ok. 20 nachosów
- 1 średniej wielkości awokado, koniecznie dojrzałe i miękkie
- 1 łyżka soku z limonki lub z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/4 małej czerwonej cebuli – ok. 25 g
- 1 mały, słodki pomidor np. malinowy lub śliwkowy – ok. 110 g
- 1 płaska łyżka posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
- sól do smaku
Przepis na krakersy z pastą z awokado:
- Najpierw przygotować pastę z awokado. W tym celu należy awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ wydrążyć za pomocą łyżeczki. Przełożyć do miseczki i rozgnieść awokado za pomocą widelca.
- Dodać sok z limonki, posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę czerwoną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kolejno dodać pokrojonego w małą kosteczkę pomidora oraz posiekane listki kolendry.
- Doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać.
- Na każdego krakersa nałożyć za pomocą łyżeczki porcję guacamole (pasty z awokado) i przekąska gotowa. Smacznego!