Kategorie
Przepisy

Pączki z serka homogenizowanego

Składniki:

  • 280 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 średnie jajka
  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka cukru pudru do ciasta + odrobina do oprószenia pączków po upieczeniu
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia pączków

Przepis:

  1. Mąkę pszenną tortową wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  2. W drugiej misce wymieszać ze sobą jajka oraz serki homogenizowane. Kolejno dodać do tego wcześniej przygotowaną mieszankę z mąki i za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej wymieszać na jednolitą masę. Dodać wódkę lub spirytus, wymieszać ponownie.
  3. Rozgrzać porządnie olej, a następnie zmniejszyć moc palnika.
  4. Ręce namoczyć w oleju, a z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kolejno wrzucać kuleczki na rozgrzany olej i smażyć do czasu odpowiedniego zarumienienia i upieczenia się w środku. jeśli pączki zbyt szybko się rumienią, to należy zmniejszyć moc palnika. Po usmażeniu wyłowić pączki z oleju i ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Kolejno oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *