1 czubata łyżka cukru pudru do ciasta + odrobina do oprószenia pączków po upieczeniu
1 łyżka wódki lub spirytusu
szczypta soli
olej do smażenia pączków
Przepis:
Mąkę pszenną tortową wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
W drugiej misce wymieszać ze sobą jajka oraz serki homogenizowane. Kolejno dodać do tego wcześniej przygotowaną mieszankę z mąki i za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej wymieszać na jednolitą masę. Dodać wódkę lub spirytus, wymieszać ponownie.
Rozgrzać porządnie olej, a następnie zmniejszyć moc palnika.
Ręce namoczyć w oleju, a z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kolejno wrzucać kuleczki na rozgrzany olej i smażyć do czasu odpowiedniego zarumienienia i upieczenia się w środku. jeśli pączki zbyt szybko się rumienią, to należy zmniejszyć moc palnika. Po usmażeniu wyłowić pączki z oleju i ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Kolejno oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!