Kategorie
Ciekawostki

Dlaczego nie powinno się przechowywać pomidorów w lodówce?

O tym, że nie powinno się przechowywać pomidorów w lodówce pewnie słyszeliście już nie raz. Zastanawialiście się jednak dlaczego nie powinno się tego robić? A także, co jest tego przyczyną? Jeśli jesteście ciekawi, to zapraszamy do lektury artykułu poniżej.

Często bywa tak, że pomidory, które są przetrzymywane w chłodni pozbawione są smaku. Tak samo dzieje się z pomidorami, które włożymy do lodówki. A czy nie lepsze są te aromatyczne i pełne smaku? Owszem.  W ostatnim czasie nad tym zjawiskiem postanowili pochylić się naukowcy. Zaintrygowało ich to, co powoduje, że pomidory przechowywane w lodówce tracą smak.  Dr Harry Klee z University of Florida w Gainesville postanowił przebadać ekspresję ponad 25 tys. genów u dwóch odmian pomidorów. Naukowcy badali je w temperaturze pokojowej (ok. 20 st.C) oraz w temperaturze poniżej 12 st.C. Następnie pomidory z chłodni ponownie umieszczano w temperaturze pokojowej i je badano.

Okazało się, że pomidory mają kilkaset genów, których ekspresja jest hamowana pod wpływem niskiej temperatury. Taki szok termiczny wywołuje u niej 'stres' i powoduje, że niektóre geny, które są odpowiedzialne za wytwarzanie enzymów wpływających na słodki smak i aromat pomidorów, zostają po prostu zablokowane. Ponowne ulokowanie pomidorów w ciepłym i nasłonecznionym miejscu już nie odblokowuje tych enzymów, przez co tracą one ostatecznie smak i zapach. Niestety oznacza to również to, że z reguły pomidory sprowadzane z zagranicy już odgórnie skazane są na niepowodzenia smakowe, bowiem większość z nich transportowana jest w temperaturze poniżej 12 st.C.  Dlatego najlepsze są pomidory w sezonie, najlepiej z własnego ogródka i nieprzechowywane w lodówce!

A Wy? Przechowujecie pomidory w lodówce? Jakie są Wasze obserwacje? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *