Kategorie
Uroda

Zrzuć 3 kg w tydzień za pomocą imbiru i cynamonu!

Diety, które nie dostarczają naszemu organizmowi podstawowych składników z pewnością nie są dla nas zdrowe. Do tych diet zalicza się dieta kopenhaska czy grejpfrutowa. Przez niedobór składników odżywczych, nasz organizm gorzej pracuje i możliwe są wszelkie powikłania. Dlatego najważniejsze jest, by dieta przez nas stosowana była przede wszystkim zdrowa. A jak już szybko chudniemy, np. 3 kg w tydzień i mamy wszystkie składniki, to ta dieta jest niemalże idealna. Imbir i cynamon pomogą Ci schudnąć w bardzo szybki i prosty sposób.

Imbir, co jest potwierdzone naukowo, skutecznie zwalcza zbędne kilogramy. Jest to jedna z jego korzyści. Dzieje się tak przez zwiększone stężenie termogenazy, która odpowiada za spalanie tłuszczu. Podwyższone pH w żołądku, które jest spowodowane obecnością imbiru w diecie przyczynia się do większej produkcji enzymów trawiennych. A jak wiadomo, większa ilość enzymów, szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Tak samo dzieje się z toksynami w naszym organizmie, są bardzo szybko wydalane. Dlatego już jedna łyżka imbiru dziennie, zwiększa metabolizmy aż do 20%!
Cynamon natomiast odpowiada za prawidłowy poziom cukru we krwi. Dlatego jego ilość jest ograniczona. Jak wiadomo, więcej cukru, więcej tkanki tłuszczowej, która powstaje. Ponadto cynamon skutecznie przetwarza węglowodany.

Dieta opiera się na prostym koktajlu, który składa się z:

  • 2 szklanek wody
  • 50ml jogurtu
  • łyżeczki cynamonu
  • łyżeczki miodu
  • łyżeczki curry
  • łyżeczki imbiru
  • czubatej łyżeczki czarnej herbaty

Herbatę zalewamy do połowy, i gotujemy przez około 2 minuty. Następnie odstawiamy na 15 minut, by wywar był intensywniejszy. Dzięki temu herbata wydzieli garbniki, odpowiadające za odkażanie organizmu i ograniczenie powstawania tkanki tłuszczowej. Ponadto wydzielają się takie witaminy jak B1 czy B6 przez obecność puryny i rutyny, które uelastyczniają Twoje naczynia krwionośnie. Potem dodajemy resztę wody i składników, bez miodu i jogurtu. Całość doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z ognia, przelewamy przez sitko i studzimy. Po osiągnięciu temp. pokojowej dodajemy jogurt i miód. Taki wywar spożywamy przez 7 dni zamiast kolacji, ma to być nasz ostatni posiłek w ciągu dnia.

Drugi koktajl składa się z:

  • 80 ml wody
  • 1 łyżeczki imbiru, cynamonu i curry
  • 170 ml mleka

W wodzie zagotowujemy przyprawy, potem dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Całość miksujemy i pijemy zamiast kolacji tak jak poprzednim razem. W przypadku osób, które mają problemy z wątrobą czy nerkami, powinny stosować zamiast curry kurkumę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *