Kategorie
Ciekawostki Zdrowie

9 superzdrowych polskich produktów!

Mianem superfoods czyli superżywność nie określa się tylko nasion chia czy jagód goi. Jest to pokarm oczywiście bardzo bogaty we wszelkiego rodzaju minerały i tym podobne, lecz u nas w Polsce mamy swoje takie produkty. Z pewnością należą do nich dynia, siemię lniane, żurawina, kasza jaglana czy rokitnik. Z pewnością nasze produkty są tańsze, niż te sprowadzane do nas.

Dlaczego dynia jest taka zdrowa? W szczególności zapewnia związki, które odpowiadają za odporność naszego organizmu i nie chodzi tutaj tylko o pospolite przeziębienia, ale te związki są również przeciwnowotworowe. Dlatego jesienią i zima powinno gościć u nas na stołach takie danie jak zupa krem z dyni czy puree. Oprócz tego ma sporo błonnika. Nie wolno pomijać pestek dyni, które bogate są w cynk i inne związki, które ograniczają wchłanianie cholesterolu.

Jarmuż bardzo przypomina kapustę, lecz zawiera od niej więcej wszelkiego rodzaju składników. Do tych najważniejszych należy wapń, żelazo, błonnik, cynk, magnez czy fosfor. Oprócz tego zawiera chlorofil, który jest silnym przeciwutleniaczem i zapobiega rozwijaniu się komórek rakowych. Średnio w szklance jarmużu jest tyle witaminy C, by zaspokoić nasze zapotrzebowanie w 90%, natomiast witaminy K nawet w 600%.

Tłuszcze nienasycone zawiera siemię lniane, które jest tańszym odpowiednikiem nasion chia. Kwasy ALA odpowiadają za obniżkę cholesterolu i oprócz tego korzystnie wpływa na pracę jelit. Zawartość wapnia jest oczywiście również dużą zaletą. By jak najwięcej przyswoić związków z tego produktu należy dodawać je do koktajlu czy płatków śniadaniowych.

To, że orzechy włoskie są bardzo zdrowe wie każdy. Zawierają kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na pracę naszego mózgu, błonnik – wspiera pracę układu pokarmowego i odpowiada za lepsze formowanie się kału oraz inne przeciwutleniacze, które podnoszą kondycję naszego ciała.

Miód z pewnością może być zamiennikiem cukru. Chodzi tutaj o wszelkiego rodzaju miody, byle były pochodzenia naturalnego. Należy uważać, by nie było w nich dodatku cukru. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Dlatego herbatka z miodem potrafi nas postawić na nogi. Nie wolno poddawać go zbyt wysokiej obróbce termicznej, gdyż traci swoje właściwości.

Żurawina jest bogata w antyoksydanty i substancje, które działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Oprócz tego obniżają ryzyko chorób układu krążenia czy namnażania się komórek nowotworowych. Pasuje jako idealny dodatek do żywności szczególnie w postaci suszonej.

Co to jest rokitnik? To są małe pomarańczowe owoce, które rosną u nas w kraju i są bogate w witaminę C czy inne szczególnie istotne składniki dla naszego organizmu. Idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju koktajli a nawet można z niego robić różne konfitury.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *